Suositun Thaimaan matkailu muuttuu vihreämmäksi ja massaturismikohteissa luonnosuojelu on mahdollista. Perinteisille rantalomille löytyy myös muita vaihtoehtoja. Ympäri Thaimaata löytyy jo yhteisö- ja ekomatkailukohteita.

Vähän aikaa sitten julkaistiin Bangkokissa vihreään matkailuun suuntautuva teos: Travel Green Thailand. Teos on tehty nimenomaan Eurooppalaisille turisteille. Heidän osuutensa turismista on neljännes ja vielä suurempi yöpymisvuorokausista.

Kirjan tekijän Richard Werlyn mukaan vuonna 2004 tapahtunut tsunami ja myös ilmastonmuutos osoittavat sen, että ranta-massaturismi tarvitsevat muutosta. Ekotietoiset matkailijat ovat tässä tärkeässä asemassa. Thaimaalaiset nimittäin tekevät herkästi muutoksia ja poikkeuksia tarjontaan, mikäli turistit niitä vaativat, kuten vaikkapa polkupyöriä tai vaellusreittejä.

Etelä-Thaimaassa on kalastajakyliä, jotka ovat avanneet ovensa vierailijoille. Kyläläiset ottavat mukaansa istuttamaan mangrovemetsää joka suojelee rantoja. Tai heidän kanssaan voi juoksuttaa kumipuiden kautsua tai kokkailla paikallista ruokaa. Sekä lintubongareille, pyöräilijöille että meditaatiota etsiville löytyy myös passeleita matkakohteita. Mikäli kännykkää pitää mukanaan ja pelihammasta alkaa kolottaa kesken matkan, niin löytyy kasinobonukset listattuna sivustolta kuten edellä mainittu sivusto.

Thaimaan keskiosassa voi tutkailla jokien, kuten Chao Prayha ja Mae Khlong, elämää pikkukylissä jotka ovat hyvin idyllisiä, tai vaikkapa pyöräillä maailmanperintöraunioilla kuten Auytthaya, Sukothai tai Sri Satchanalai.

Bangkokista löytyy mielenkiintoisia puistoja ja vain sadan kilometrin päästä löytyy koskenlaskupaikkoja kun suuntaa itään.

Maan länsi- ja pohjoisosissa on hienoja vuoria, vesiputouksia ja kansallispuistoja. Lisätuloilla, jotka tulevat matkailusta, voivat luonnonsuojeluviranomaiset palkata enemmän puistonvartijoita jotta he pystyvät paremmin vahtimaan laitonta hakkuuta. Etniset vähemmistökulttuurit kiehtovat ja monet vuoristokylät ovat mukana maan yhteisömatkailuverkostossa.

Thaimaan koillisosa on perinteistä Thaimaalaista maaseutua, mutta sieltäkin löytyy nähtävää kuten khmer-temppelit tai käsityökeskukset sekä dinosauruspuistot ja Mekong-joen pikkukaupungit. Tässä osassa maata ehkä suurin ongelma on, että paikalliset osaavat heikosti englantia ja vain harvat osaavat neuvoa turisteja englanniksi.

Mikäli matkailija ei tykkää omatoimimatkailusta, niin kannattaa pyytää apua matkanjärjestäjiltä, jotka keskittyvät eko- ja yhteisömatkailuun. Maan ekoturismi- ja seikkailumatkaseuraan kuuluu 50 jäsenyritystä. Näistä kaikki yritykset seuraavat standardeja ja hankintaketjuja, mitä tulee kestävään matkailuun.

Vihreä lehti -säätiö on keskittynyt hotellien ympäristösertifiointiin. Tähän mennessä on 406 hotellia saanut sertifikaatin Thaimaassa.