Ekomatkailua on matkailun muoto, jota toteutetaan ympäristöystävällisesti ja keskittymällä kestävään kehitykseen. Tämän tyyppiseen matkailuun liittyy yleensä hyvin vähäinen moottoriajoneuvojen hyödyntäminen ja tällöin myös suositaan lähellä tuotettuja palveluita. Tärkeätä on myös se, että paikallista kulttuuria ja ympäristöä kunnioitetaan ja pyritään pitämään se koskemattomana.

Ekomatkailu tarjoilee ekologisen tyylin matkailla, mutta siltikin suomalaiset tekevät harvoin päätöksen lähteä ekomatkalle. Tästä huolimatta tietoisuus ekomatkailusta on kasvanut. Suomalaiset miettivätkin hiukan ekologisuutta matkaillessaan, mutta eivät siltikään tee valintojaan miettien ekologisia vaihtoehtoja. Ekomerkityt hotellit ovat hyvä etu, mutta suomalaiset eivät nimenomaan etsi ekomerkittyjä hotelleja matkaillessaan, vaan valitsevat majotuksekseen aivan tavallisia hotelleja. Ekomatkailu on kuitenkin nykypäivänä kasvava trendi.

Ympäristötietoisuus ihmisten keskuudessa on kasvanut huimasti viimeisen puoli vuosisadan aikana ja tämän myötä ekomatkailukin on lisääntynyt. Tämän tyyppinen matkailu on erittäin ajankohtainen aihe. Mediassa puhutaankin koko ajan ilmastonmuutoksesta ja siitä johtuvista seurauksista. Ihmisillä ihan selvästi on huoli maapallon tulevaisuudesta ja sen tulevaisuuteen voikin vaikuttaa omilla teoillaan. Matkailu vaikuttaa myös tähän valitettavasti negatiivisella tavalla. Matkailuala kun kasvaa ja kehittyy koko ajan ja onkin erittäin suuri bisnes. Kuljetus- ja liikennepalveluiden päästöt ovatkin matkailualalla eniten saastuttavimpia asioita.

Ekomatkailu on myös luontoon keskittymistä eikä vain ekologisesti tehtävää matkailua. Tällaisen ekomatkailun suosion nousu johtuu ihmisten hektisestä elämäntyylistä. Tämän tyyppinen matkailu tarjoilee hektiselle ihmiselle mahdollisen rentoutua ja rauhoittua ympäristössä joka on stressitön ja joka voi olla keskellä luontoa. Suomi on aivan loistava maa harrastaa ekomatkailua, sillä Suomesta löytyy lähes tulkoon joka kolkasta aitoa, ehjää ja puhdasta luontoa. Suomessa ekomatkailu valitettavasti on vielä lapsen kengissä, vaikka olosuhteet siihen ovat lähes tulkoon täydelliset.

Ekomatkailussa pyritään tukemaan kestävää kehitystä ja se voi tarjota matkailijalleen esimerkiksi elämyksiä, jotka liittyy luontoon. Ekomatkailua kutsutaan myös ekoturismiksi ja tämän tyyppinen matkailu pyrkii antamaan samalla matkailijalle ympäristökasvatusta. Ekomatkailussa keskipisteenä onkin luonto, jolloin ekomatkailija kokee ja tuntee luonnon luonnonmukaisesti ja sen omilla ehdoilla. Matkailijan on tarkoitus käyttää lähellä sijaitsevia palveluita ja hänen on tarkoitus myös matkustaa pienessä ryhmässä paikallisten oppaiden kanssa.