Suomi on ihanteellinen maa ekomatkailulle. Suomessa on mielin määrin puhdasta luontoa ja kirkkaita vesiä. Ekomatkailu perustuukin luontoon ja sen tuottamiin kokemuksiin sekä se, että se on vastuullisen toiminnan kohde. Luonto onkin tällöin aito ja kunnioitettava ympäristö. Ekologinen ja luontoa kunnioittava turismi ei tuota ympäristölleen rasitetta, vaan voi parantaa jopa matkakohteen olemusta.

Ekomatkailu yleensä perustuu matkakohteen vetovoimaan joka tulee luonnosta ja ympäristöstä. Suomessa ekomatkailija voi vaikka suunnistaa tuntureille tai aarniometsiin. Ekomatkailija suuntaakin yleensä lähelle. Hiilijalanjälki kiittää kun reissu taittuu mieluiten kävellen, pyörällä tai pieniä matkoja autolla. Ekomatkailu onkin nouseva trendi ja lähimatkailu on nosteessa matkailuprofessorin mukaan. Kotiseutukiinnostus onkin nostanut päätään ja monet suuntaavat lähiseuduille tuntemattomiin paikkoihin,

Suomesta löytyy vähän kaikkialta ekomatkailuun sopivia kohteita. Esimerkkeinä kansallispuistot joissa on kattavat opasteet ja luontopolut joissa on tulenteko- ja yöpymispaikkoja.

Suomessa on Metsähallituksen pitämä erittäin laaja kansallispuistojen verkosto. Niitä on neljäkymmentä. Niitä on kattavasti kaikissa Suomen ympäristöissä aina Lapista Hossan erämetsiin sekä järvi-, saaristo ja rannikkokohteisiin.

Kansallispuistot ovat myös luonnonsuojelualeita, joten matkailijan täytyy noudattaa puiston erityissääntöjä. Mainittakoon, että muun muassa yöpyminen ja tulenteko sallitaan vain tietyissä paikoissa. Puistot ovat luonnonsuojelualueita koska näin turvataan luonnon moninaisuus sekä mahdollisuus nauttia ehjästä luonnosta tulevaisuudessakin.

Ekomatkailu on erittäin hyvä tapa ladata akkuja ja antaa mielen levätä vastapainona hektiselle ja kiireiselle arjelle. Näin pääsee myös ihailemaan aidon luonnon maisemia ja oppimaan lisää luonnosta sekä ehkä samalla hankkimaan itselle erätaitoja.

Ekomatkailuun kannattaa valmistautua huolella ja olla fyysisesti hyvässä kunnossa jos vaikka tavoitteena on patikointi. Etukäteen kannattaa selvittää kohteen opaspalvelut sekä eräpalvelut. Osaavan oppaan kanssa matkasta saa paljon enemmän irti. Jos ajatuksena on laskea koskea tai meloa, kannattaa ottaa selvää josko näillä alueilla löytyisi opaspalveluita.

Majoittuminen luonnon lähellä tai luonnossa on yksi osa ekomatkailua. Tällöin tulee olla valmis tinkimään korkean tason majoituksesta mukavuuksineen. Luontopoluilla voi muun muassa telttailla tai käyttää yleiskäyttöistä laavua.

Matkailuun kuuluu myös luonnosta huolehtiminen ja siksi onkin tärkeää, että ympäristö pysyy siistinä ja että jätteet viedään niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin.