Lähi- ja ekomatkailu on helppoa ja ympäristöystävällistä sekä se tekee hyvää hiilijalanjäljelle. Esimerkiksi Kokkolan alueelta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.

Iso Kari

Tätä paikkaa kutsutaan myös Friisin Saareksi ja se löytyy Ykspihlajanlahden lounaisrannalta. Saarta hallitsee vahvasti merimaiset sekä lehtomaiset metsät ja rantaniityt pohjoisrannalla, jotka ovat kivikkoiset. Paikassa on lintutorni, josta on hienot näkymät satamaan sekä Ykspihlajanlahdelle. Friisin saaressa on siivottu rantaniittyjä, mutta rannassa on yhä ruosteisia proomuja. Saarella on toiminut aikoinaan konepaja. Luoteisrannalta löytyy iso siirtolohkare ja sen luokse pääsee kevyesti vaikka pyörätuolilla pitkin pitkospuita. Paikkaa on ehostettu ulkoilualueeksi ja sieltä löytyy lintutornin lisäksi kävelysilta ja rantalaituri.

Öjan kalastajakylä sekä Bryggan

Kokkolan keskustasta noin 15 kilometrin päässä on Öjan kalastajakylä, josta löytyy kahviloita. Vuodesta 1996 on toiminut idyllinen café Bryggan kesäkahvilana kalastajakylässä ja sen yhteydessä on vierasvenesatama. Brygganille on helppo pyöräillä. Matkalla voi ihailla hienoa saaristomaisemaa. Tämä onkin kunnon ekomatkailua mikäli matkailija ei käytä autoa. Café Brygganilla järjestetään kesäisin tunnettuja juhannusjuhlia sekä kalastajajuhlia. Kahvila on eräs suosikkikohteista kaupunkilaisten keskuudessa. Paikka on erittäin kaunis ja idyllinen. Paikassa tiivistyy kaikki oleellinen: vanhat kauniit rakennukset, veneily ja vesi. Rauhallisuus on eräs tärkeä asia jota tulee vaalia Brygganilla. Café Brygganin aukioloajat kesäisi ovat päivittäin klo. 11-22. Kahvila tarjoilee itsetehtyjä herkkuja ja se tarjoilee tilauksesta isoimmille ryhmille ruokaa. Samassa yhteydessä myydään paikallisten käsityöläisten käsitöitä. Paikan vieressä on pieni uimaranta.

Knifsundin pyramidi

Öjamarketin vastapäätä metsässä Kokkolassa löytyy kivikasa, joka on sammaloitunut. Sitä kutsutaan Knifsundin pyramidiksi. Ennen vanhaa, kun Öjan joutui kiertämään Kokkolaan Kruununkylän kautta, nuorukaiset ryhtyivät heittämään kiviä metsän reunaan. Ajan kuluessa kivistä kasvoi iso vuori. Näihin kiviin on myös kaiverrettuna tekstiä.

Hästöskata

Tämä paikka on Kruunupyyssä. Sen edessä näkyy saari, joka on Skataholmen. Jos tänne matkustaa veneellä ovat koordinaatit La N 63, 741 Long E 22, 858. Skataholmen. Autolla taas jos matkaa perille, niin sinne mennään valtatie kahdeksalta. Luodon-Öjanjärven rannalla sijaitseva Hästöskatanilla voi pelata rantalentopalloa ja uida.